fbpx

Το κουτάβι και η εκμάθηση τουαλέτας

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναλύσουμε και θα δώσουμε απαντήσεις για το πως μπορούμε να χτίσουμε σωστές βάσεις στο σημαντικό κεφάλαιο που ονομάζεται «εκμάθηση τουαλέτας».

Πως προετοιμάζομαι;

Λίγο πριν καλωσορίσουμε το νέο κουτάβι στο σπίτι, πρέπει πρώτα να προμηθευτούμε τα απαραίτητα που θα χρειαστούν για την σωστή φροντίδα και τη συμβίωση μας με το νέο μέλος της οικογένειας μας.  Η τροφή και τα μπολάκια του, το λουράκι, το κολάρο, η φωλιά και τα διάφορα παιχνίδια που επιθυμείτε, είναι τα βασικά που θα χρειαστούν από την πρώτη μέρα.

Μετά την άφιξη του κουταβιού, έρχεται και η ώρα εκμάθησης και ρύθμισης της τουαλέτας του. Αυτό που χρειάζεται από εμάς είναι η διάθεση να μάθουμε στο κουτάβι μας, η υπομονή και η επιμονή. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα χρειαστεί πολλές επαναλήψεις μέχρι να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα για την τουαλέτα του σκύλου;

Η απάντηση είναι πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός για την τουαλέτα του κουταβιού μας. Πρόκειται για ένα μωρό, το οποίο δεν ξέρει πως να κρατηθεί, οπότε είναι πιθανά «ατυχήματα» επειδή δεν θα το προλάβουμε, για αυτό  λοιπόν χρειάζεται εγρήγορση από μέρους μας, μέχρι να μάθει.

Κατά κανόνα τα σκυλιά θέλουν να κάνουν την ανάγκη του κυρίως: μετά τον ύπνο, μετά το φαγητό και μετά το παιχνίδι.

Όπως είπαμε όμως και παραπάνω, πρέπει να έχουμε το νου μας και να είμαστε σε εγρήγορση καθώς το κουτάβι, ειδικά τις πρώτες μέρες κυρίως κοιμάται και τρώει, οπότε αυτό σημαίνει και πολλές φορές τουαλέτα. Εάν δείτε για παράδειγμα το κουτάβι σας να ξυπνάει και να είναι ανήσυχο ή να κλαψουρίζει, αυτό σημαίνει πως έχει ανάγκη να πάει τουαλέτα. Άλλες ενδείξεις ανάγκης για τουαλέτα είναι π.χ. όταν βάζει τη μουσούδα του στο έδαφος και μυρίζει ή ενώ εξερευνά το χώρο ξαφνικά αρχίζει να κάνει κύκλους πάνω από ένα σημείο.

Υπάρχουν κάποιοι κανόνες για την εκμάθηση του κουταβιού;

Το βασικό μας μέλημα, είναι να καθοδηγήσουμε και να μάθουμε στο κουτάβι μας πως υπάρχει ένα συγκεκριμένο μέρος  για να πηγαίνει τουαλέτα. Ακολουθούμε κάποια απλά, βασικά βήματα που θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Βήμα 1ο: Μέσω της παρατήρησης, μαθαίνουμε ή τουλάχιστον σημειώνουμε τα σημάδια, τις κινήσεις που προδίδουν την ανάγκη του κουταβιού μας. Εφόσον τα αναγνωρίσουμε, είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε το σκύλο μας προς το σημείο που θα ορίσουμε ως τουαλέτα.

Βήμα 2ο: Η επιλογή του σημείου που θα ορίσουμε ως τουαλέτα, είναι προτιμότερο να είναι κάπου εκτός σπιτιού είτε στην αυλή ,εάν υπάρχει, είτε πολύ απλά στο μπαλκόνι μας. Αυτό το κάνουμε για να συνηθίσει και να μάθει το κουτάβι πως βγαίνουμε από το χώρο για να κάνει την ανάγκη του, όπως θα γίνεται και αργότερα όταν μεγαλώσει και θα βγαίνει βόλτες εκτός σπιτιού.

Βήμα 3ο: Πολύ σημαντικό βήμα, είναι η επιβράβευση του σκύλου μας με τροφή, χάδι και με χαρούμενες εκφράσεις. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην κάνουμε έντονες κινήσεις και να μην είναι δυνατές οι εκφράσεις επιβράβευσης, για να μην τρομάξουμε το σκύλο μας. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μωρό.

Βήμα 4ο: Η επανάληψη. Είναι πολύ βασικό να πηγαίνουμε πάντοτε στο ίδιο ακριβώς σημείο το κουτάβι μας για να κάνει την ανάγκη του, μέχρι να το μάθει.

Τι πρέπει να αποφεύγω;

Το κουτάβι μας, είναι σίγουρο πως θα αστοχήσει σε πολλές περιπτώσεις και θα υπάρξουν ατυχήματα μέχρι να μάθει. Εξ αρχής πρέπει να περιμένουμε πως θα χρειαστούν πολλές επαναλήψεις και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το βασικότερο που χρειάζεται είναι υπομονή. Χρειάζεται να παραμένουμε ψύχραιμοι ακόμη και εάν συμβούν ατυχήματα μέσα στο σπίτι. Υπάρχει κίνδυνος να έχουμε ανεπιθύμητα αποτελέσματα και αντιδράσεις από το κουτάβι μας εάν το μαλώνουμε έντονα και του φωνάζουμε. Θέλουμε να αποκτήσουμε μια υγιή σχέση εμπιστοσύνης με το σκύλο μας, που μακροπρόθεσμα θα μας κάνει ευτυχισμένους, δίχως προβλήματα συμπεριφοράς.

Ένα από τα πιο συχνά λάθη επίσης που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να μαλώνουμε το σκύλο μας ετεροχρονισμένα. Δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Εάν για παράδειγμα, έχει κάνει την ανάγκη του όταν εμείς λείπαμε, το να αρχίσουμε να του φωνάζουμε, μπορεί να τον φοβίσει και να προκληθούν θέματα εμπιστοσύνης στη σχέση μας μαζί του. Ο σκύλος, δεν είναι άνθρωπος οπότε δεν μπορεί να καταλάβει για ποιον λόγο ακριβώς μπορεί να τον μαλώνουμε εκείνη τη στιγμή, για κάτι που έγινε στο παρελθόν.

Υπάρχει κάποιο μυστικό για εύκολη εκμάθηση;

Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό για να διδάξουμε το κουτάβι μας πως και που να κάνει την ανάγκη του. Και σίγουρα δεν υπάρχει κάποιο μυστικό για γρήγορο τρόπο.

Αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή, κατανόηση και επανάληψη. Η σχέση που χτίζεται τον πρώτο καιρό μεταξύ ιδιοκτήτη-κουταβιού είναι εκείνη που θα οδηγήσει στην σωστή συμβίωση οπότε δεν ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα μωρό που καλωσορίζουμε στο νέο του σπίτι. Κάθε αρχή έχει και τις δυσκολίες της. Παρόλα αυτά, εάν ακολουθούμε μια συγκεκριμένη διαδικασία βήμα-βήμα, θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.